Niciun comentariu

Legea terenurilor agricole

Incepand cu data de 11 aprilie atat vanzatorii cat si cumparatorii pot sti exact ce au de facut pentru a incheia cu succes o tranzactie a unui teren agricol extravilan. Prin noua lege se incearca sa se faca putina ordine in ceea ce priveste vanzarea terenurilor agricole aflate in afara localitatilor si stabileste cativa pasi pe care vanzatorii si cumparatorii trebuie sa ii urmeze.

          Ai teren agricol vrei sa-l vinzi? Ai gasit un potential cumparator, cum procedezi si de ce? Trebuie sa depui oferta cu terenul respective la primarie impreuna cu o cerere pentru notificarea preemptorilor, si actele doveditoare proprietatii asupra terenului.

          Ce trebuie sa contina oferta? Oferta trebuie sa contina numele si prenumele complet al vanzatorului, adresa domiciliului acestuia, amplasarea terenului, suprafata, categoria de folosinta si nu in ultimul rand pretul.

          Cat de important este pretul? Foarte! Pretul trecut in oferta este pretul exact cu care se va face transferul de proprietate catre cumparator in baza actelor notariale. Cu alte cuvinte, nu poti sa primesti nici mai multi nici mai putini bani decat ai trecut in oferta depusa la primarie.

          Ce-i cu preemptorii? Preemptorii sunt persoanele fizice sau juridice care isi pot exercita dreptul de preemptiune asupra terenului pe care doresti s ail vinzi. Asadar daca tu te-ai hotarat sa vinzi parcela de teren unui client interesat, ati negociat pretul, ati depus oferta la primarie, Daca de vanzarea parcelei la pretul afisat pe oferta sunt interesati si alti cumparatori, daca au drept de preemptiune pot cumpara ei terenul.

          Cine are drept de preemptiune? Legea spune ca au drept de preemptiune: coproprietarii terenurilor scoase la vanzare, arendasii, proprietarii vecini si statul roman, prin Agenţia Domeniilor Statului, in aceasta ordine.

          Poate fi anulat contractual de vanzare cumparare? DA! Daca vanzarea se face la un pret diferit fata de cel scris in oferta depusa, daca nu s-a respectat dreptul de preemptiune contractual poate devein nul iar Conform Legii nr. 17/2014, se vor aplica amenzi intre 50.000 de lei si 100.000 de lei.

Aceasta lege a fost modificata de numeroase ori pana sa intre in vigoare,dar in baza ei, in linii mari am explicat ce trebuie facut atunci cand luati decizia sa incheiati o astfel de tranzactie.

Mult succes!

 

 

 

Comentarii (0)