Niciun comentariu

Raport de evaluare impozitare 2016 Timisoara Lugoj

CErapid.ro iti ofera Raport de evaluare impozitare 2016 Timisoara Lugoj

NOU!!! RAPORT DE EVALUARE pentru impozitare!!!– acum CErapid.ro impreuna cu CEimobiliare.ro te ajuta cu raportul de evaluare pentru incadrarea in noua grila de impozitare la cladirile cu destinatie nerezidentiala/comerciala sau mixta (rezidentiala si comerciala).

          Afla din textul de mai jos care sunt situatiile in care vei avea nevoie de acest raport de evaluare care trebuie depus pana in 30.03.2016 pentru a nu creste impozitul cu pana la 1000%.

          Persoanele  fizice  care  detin  una  sau  mai  multe  cladiri  cu  utilizare  rezidentiala,  adica  sunt  folosite  strict  pentru  a  se  locui  in  ele, nu  trebuie sa faca  nimic  diferit  fata  de  pana  acum  si  nu  au  nevoie  de  un  raport de evaluare,

Persoanele fizice care detin cladiri cu destinatie nerezidential sau mixta va trebui sa contractateze un evaluator autorizat pentru a intocmi un raport de evaluare. Daca acest lucru nu se intampla atunci cota de impozitare si nu va fi cuprinsa intre 0.2 si 1.3 si va creste cu pana la 1000% si va fi de 2% %.

Daca in cladirea pe care o detii se afla sediul unei firme sau a unei PFA trebuie sa declari daca la sediu exista activitate sau nu. Daca in locatia respectiva nu se desfasoara activitate, rezulta ca nu are activitate acolo si atunci ne gasim in situatia descrisa mai sus.

Daca  sediul  sau  punctul  de  lucru  al firmei sau PFA are activitate economica impozitul se va calcula in functie de suprafetele utilizate in cele doua scopuri (residential si nerezidential  sau economic).

In cazul apartamentelor sau caselor de locuit unde se afla sedii de firme sau PFA, daca suprafetele sunt prezentate distinct (conform documentatiei cadastrale sau pe baza declaratiei pe proprie raspundere a contribuabilului). Pentru partea nerezidentiala va trebui contractat un evaluator autorizat iar raportul de evaluare va trebui transmis autoritatilor locale.

Daca suprafetele nu sunt identificate distinct impozitul se va calcula avand in vedere cine este platitorul utilitatilor. In cazul in care cheltuielile sunt platite de catre proprietarul persoana fizica si nu sunt deduse de catre persoana juridica titulara a contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare rezidentiala (vezi pct. 1).

Daca se vor deduce cheltuielile de catre persoana juridica ce poarta titulatura de chirias sau comodatar in contractului de inchiriere sau comodat, cladirea va fi considerata cu utilizare nerezidentiala (vezi pct. 2). Raportul de evaluare se intocmeste pentru intregul imobil din care autoritatile pot selecta sa impoziteze doar cota parte folosita in scop diferit de cel rezidential.

In cazul utilizarii partiale sau integrale a cladirii ca nerezidentiala si cand suprafetele sunt identificate distinct, este recomandata contractarea unui evaluator autorizat si realizarea unui raport de evaluare in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016.

Atentie dupa data de 31 martie 2016  nu mai pot fi realizate rapoarte de evaluare pentru anul 2016 si contribuabilii vor plati cota majorata a impozitului daca aveau posibilitatea sa solicite rapoarte de evaluare si nu au facut-o. Situatia se poate modifica incepand cu 1 ianuarie 2017 cand se poate intocmi acest raport urmand ca din data in care se depune sa se revina la cota de impozitare normala.

Ce determina pretul unui raport de evaluare? Pretul este calculat in raport cu suprafata si tipul spatiului. Este normal ca un apartament cu 2 camere de 70mp sa aibe costuri reduse in comparatie cu o casa construita dupa tipologia P+M, spre exemplu si care are 8 incaperi si +200mp. De asemenea este mai simplu sa se intocmeasca un raport pentru o constructie care are o singura destinatie decat pentru una cu destinatii mixte. In cazul acestora trebuiesc determinate suprafetele iar valorile vor fi diferite.

         Cum se stabileste in baza raportului de evaluare intocmit valoarea impozabila a unei constructii pentru primarie? Este una si aceeasi cu valoarea de piata?

In determinarea valorii impozabile se poate aplica doar o singura abordare in in intocmirea raportului de evaluare (doar una din metode), cele mai uzuale metode folosite sunt urmatoarele:

– abordarea  prin  cost,

– abordarea  prin  venit,

– abordarea  prin  piata.

PE SCURT – daca ai nevoie de un raport de evaluare pentru stabilirea grilei de impozitare ne puteti contacta si pe www.cerapid.ro , cerapid.ro@gmail.com 0733 371 337 www.ceimobiliare.ro sau ceimobiliare@yahoo.com.

Am realizat acest articol pentru a aduce lamuriri cu privire la modificarile pe care le-a adus noul Cod Fiscal si are la baza explicatiile de pe vascu.ro si diferite forumuri pe care se discuta acest subiectul raportului de evaluare si nu in ultimul rand Noul Cod Fiscal.

RAPORT DE EVALUARE pentru impozitare – prin CEImobiliare in Timisoara si Lugoj

 

Comentarii (0)